PDF Ispis E-mail

SVETI MJESEC REDZEP

Obavjestio nas je lancem prenosilaca sejh Ebul BerekatHibetullahi preko vise prenosilaca od Enesa Ibn Malika da je rekao Allahov poslanik:

1.Redžep je Allahov mjesec,Šaban je Resulallahov mjesc a Ramazan je mjesec moga ummeta pa su ashabi upitali Allahov poslanice sta znace tvoje rijeci pa je rekao:

1.To je zbog toga sto je Redžep poseban za oprost grijeha u ovom mjesecu se zaustavlja prolijevanje krvi u njemu je Allah uzvišeni oprostio svojim vjerovjesnicima,u njemu je svoje evlije izbavio iz ruku njihovih neprijatelja.Pa ko ga posti Alllah se obavezuje na tri stvari:

1. Oprost svega sto je predhodio od njegovih grijeha.

2. Sacuvanost do kraja njegova života.

3.da ce ga sacuvati od žedji na dan najveceg ispitivanja Lel-Eredil-Ekber.Tada je jedan oslabjeli stari covjek ustao i rekao:O Allahov poslanice da sam nemocan da ga prepostim cijelog,pa je Allahov poslanik rekao:

1.Posti prvi dan od njega

2.Srednji dan u njemu

3.I zadnji njegov dan,pa ces dobiti svape kao da si ga cijelog prepostio,to je zbog toga sto se dobro nagradjuje 10x.Ali nemojte biti nemarni spram prve noci Džume u Redžepu.Jer je to noc koju meleki zovu noc želja(Lejletul-Rregaib),a to je zbog toga sto kada prodje trecina noci u njoj ne ostane niti jedan melek na citavim nebesima i na svim zemljama,a da se ne okupe oko Kjabe: Pa im se Alllah dž.š. obrati i rekne: O moji melki tražite što hocete,pa oni kažu:Gospodaru naš,naša potreba od Tebe je da oprostiš onome ko je postio Redžep.Pa Uzvišeni Allah dž.š. kaže:Ja sam to vec uciino,zatim je Allahov poslanik rekao:

Nece niko ostati bez nagrade ko posti rvi cetvrtak u Redžepu a zatim izmedju akšama i jacije,a to je noc Džume,klanja 12 rekjata nafile u kojima ce na svakom rekjatu uciti poslije Fatihe 3x Inna Enzelnahu i 12x Ihlas.A na svaka dva rekjata selam predati,pa kada završisa svojim namazom donjece salavat na poslanika s.a.w.s. 70x govoreci=Allahumme Salli Ala Muhammedin En-nebijjil Ummiji Ve Ala Alihi Ve Sellem= Tvoj salavat je na Muhammedu vjerovjesniku Ummijji i njegovom Alu porodici selam.

A zatim ce uciniti jednu sedždu i reci na njoj:Subbuhun Kuddusun Rabul Melaiketi Ve-Rruh=slavljen je sveti Gospodar Meleka i Ruha 70x A zatim ce podici svoju glavu i reci:

Rabbigfir Ve Rham Ve  Tedžavez Amma Talem Fe Inneke Entel Azizul A'zim.=Gospodaru oprosti smiluj se i predži preko onoga što znaš jer TI si silni i mocni 70x.

A zatim ce drugi put ucuniti sedždu i reci ono što je rekao na prvoj sedždi,zatim ce od Allaha dž.š. tražiti svoju potrebu,na svojoj sedždi zato jer ce ta potreba biti ispunjena.

Pa je nastavio Allahov poslanik s.a.w.s i rekao: Tako mi Onoga u cijoj je ruci moja duša nema ni jednogroba ili robkije koji klanja ovoh namaza a da mu Allah nece oprostiti sve grijehe,pa makar grijesi bili kliko je mjehurica pjene u moru.onoliko koliko je zrna pijeska,koliko su planine teškke,onoliko koliko je kapi kišse i lišca na svom drvecu.I taj rob ce se zauzimati za svoju porodicu za 700 njih.Akada bude ovaj koji je oistio i obavio ovaj salavat prvu noc u kaburu doci ce mu sevapi ovog salavaa,namaza sa svojim nasmijanim licem i rjecitim jezikom reci ce mu: O moj voljeni raduj se,jer ti si se spasio od svakog belaja.A kaburdžija ce upitati,a ko si ti,tako mi Allaha nisam vidio ni jednog ciovjeka da ima  ljepše lice od tebe,niti sam cuo ljepšeg govora od tvog govora,niti sam osjetio sladjeg mirisa od tvog mirisa.Pa ce mu on reci o moj voljeni ja sam sevap od tvog salata kojeg si klanjao u noci toj i toj u mjesecu tom i godine,te pa am veceras dosao da ispunim tvoju potrebu,da ti budem prijatelj u tvojoj samoci,da odagnam od tebe tvoju usamljenost.Pa kad se puhne u rog ja cu napraviti hlad nad tvojom glavom od kijametske vreline pa se raduj,nece propasti dobro kod tvog Gospodaa nikada.

KORISTI POSTA 27 DANA REDŽEPA:

Ko posti 27 dana redžepa Allah dž.š. ce mu upisati sevap za post 60 mjeseci,zato što je to dan prvi dan u kojem je Džibril spustio vjerovjesniku s.a.w.s. sa poslansvom.

Zaista u Redžepu ima jedan dan i jedna noc i onaj ko prepposti taj dan i provede u ibadetu tu noc za to ce imati nagradu kao onaj koji je postio 100 godina i proveo ih u ibadetu.Ta noc je treca preostala,a u kojoj je poslana ogjava našem Resulullahu s.a.w.s. Redžep je jedan od svetih mjeseci i njegovi dani su zapisani na vratima šestog neba,pa kada insan posti jedan dan u njemu i svoj post procisti takvalukom prema Allahu dž.š.  ita vrata i taj dan ce progovoriti i reci.O Gospodaru oprosti mu,a ako ne upotpuni taj dan satakvalukom prema Uzvisenom Allahu dž.š. oni nece tražiti oprosta za njega i bi ce mu receno,sam si sebe obmanjivao(obmanuo te tvoj nefs).

budi iskren prema Allahu,40 dana Allah ce ti podariti mudrost nad mudrostima.

Pet stvari prekidaju post i kvare abdest:

1.Laž

2.Nenimet

3.Gibet

4.Strastveni pogled

5.Lažna zakletva

MJESEC REDŽEP JE KADA SE PRIMAJU DOVE.