PDF Ispis E-mail

JEDNOSTAVNI SVAKODNEVNI SUNETI KOJE JE LAHKO PRIMJENJIVATI A DONOSE OGROMNU NAGRADU

 1 . “Ko klanja sabah i jaciju u dzematu kao da je citavu noc klanjao”

-          "Ko klanja jaciju u džematu, kao da je proveo pola noći u ibadetu, a ko klanja sabah u džematu, kao da je čitavu noć ibadetio." (Muslim)

-         

-          „Najteži namaz za licemjere jeste jacija-namaz i sabah-namaz, a da znaju koja je njihova vrijednost, dolazili bi na njih pa makar i pužući. ((Buharija, 644; Muslim, 651.)))

 

 

 2. Od majke pravovjernih Džuvejrije r.a. se prenosi da je Allahov Poslanik ,sallallahu alejhi ve sellem,sallallahu alejhi ve sellem izašao od nje rano, nakon što je klanjao sabah, a ona je ostala na mjestu gdje je klanjala. Zatim se vratio kada ja nastupilo vrijeme duha (namaza), a ona je i dalje sjedila na svom mjestu, pa joj je rekao: “Još uvijek si ondje gdje sam te ostavio?” Rekla sam: da. Tada je Allahov Poslanik ,sallallahu alejhi ve sellem rekao: “Nakon što sam otišao rekao sam četiri riječi tri puta, kada bi ih vagali s onim što si rekla (proučila) od jutros bile bi teže od njih, a te riječi su:  ““Subhanallahi ve bihamdihi , adede halkihi , ve rida nefsihi,  ve zinete Aršihi ,  ve midade kelimatihi “”  -Neka je slavljen Allah i hvaljen onoliko koliko je Njegovih stvorenja, i koliko je zadovoljan, i koliko je težak Njegov Arš i koliko je tinte za Njegove riječi.'“

( Muslim).

 

 

 3. Ebu Hurejre, radijallahu anh, prenosi da je Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Dvije riječi lahke na jeziku, teške na vagi i drage Svemilostivom jesu:

Subhanallahi ve bi hamdihi, Subhanallahil-Azim."  Buharija (6682), Muslim (7021).

 

 4. "Ko prouci suru Ihlas (Kul huvallahu ehad), kao da je proucio trecinu Kur'ana." (Ahmed)

Tri puta proucena sura Kul huvallahu ehad ima nagradu kao proucen citav Kur’an

Sura Ihlas se moze prouciti za 10-15 sekundi X 3 = 30-45 sekundi za nagradu proucenog Kur’ana.

Vrijednost ove sure se vidi iz ovoga hadisa :

“Od Muaza b Enesa El Dzuhenija, r.a., prenosi se da je Poslanik, saws, rekao: " Ko prouci Kul-huvallahu ehad deset puta, Allah ce mu u Dzennetu sagraditi dvorac." Kada je cuo ove rijeci Omer, r.a., kojem je Dzennet bio obecan jos za vrijeme Poslanikovog, saws, zivota, upitao je: "Hocemo li povecavati broj svojih dvoraca u dzennetu, o Boziji Poslanice?", a Poslanik, saws, mu odobri rijecima: "Allah ima puno vise i ljepse od toga." (hadis biljezi Ahmed)

 

 

 5. Israk namaz ( za one koji mogu vremenski .  Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:

"Ko klanja sabah-namaz u džematu, potom sjedne slaveći i spominjući Allaha do izlaska Sunca, zatim klanja dva rekata, biće nagrađen nagradom hadža i umre, potpuno, potpuno, potpuno." (Tirmizi)

Ovaj namaz se klanja u dzamiji  12-15 minuta poslije izlaska sunca. Obicno se sabah namaz klanja 30-45 minuta prije izlaska , sto znaci da treba ostati izmedu 30 -60 minuta od klanjanja farz sabah namaza, zavisno od toga kada je dzematski sabah namaz. U ovih 30-60 minuta moze se prouciti navedeno iz 2-3-4 , kao i neki drugi ibadeti koji donose ogromnu nagradu , kao sto su :

-           1. La ilahe illallah, vahdehu la šerike lehu, lehul mulku ve lehul hamdu, ve huve `ala kulli šejjin kadir` u danu X100, to mu je isto kao da je oslobodio deset robova, i bit će mu upisano stotinu dobrih djela, i izbrisano stotinu loših djela, i imat će zaštitu od šejtana toga dana sve dok ne omrkne.”

-          2. Rekao je Muhammed sallallahu alejhi we sellem: “Da li neko od vas može svakog dana da zaradi hiljadu dobrih djela? Pa ga je neko upitao kako će zaraditi hiljadu dobrih djela? Reče: Da kaže 100 tesbiha سبحان الله – Subhanallah (Slava Allahu), pa da mu se upiše hiljadu dobrih djela, ili da mu se izbriše - umanji hiljadu loših djela.” (Prenosi Muslim)

-         3.  "Da kazem "Subhanallahi velhamdulillahi ve la ilahe illellahu vallahu ekber" draze mi je od svega onoga sto je pod suncem"        )Muslim od Ebu Hurejreta r.a.)

-         4.  Salavat na Poslanika a.s  “Salavatullahi ve melaiketihi ve enbijaihi ve rusulihi ve džemi’i halkihi ‘ala Muhammedin, ve ‘ala ali Muhammed. Alejhi we alejhimus-salam, ve rahmetullahi ve berekatuh. (x3 dnevno) I 100 X petkom  ( ovo je evlijanski salavat koji je toliko vrijedan kao salavat svih stvorenja od pocetka stvaranja do kraja – sejh Mustafa )

-          5. Spisak najvrednijih salavata na Poslanika a.s   >>>  Salavati <<<

 

 Nastavit ce se , insAllah

merjem.com