Kurban i njegov znacaj, propisi i poruke PDF Ispis E-mail

Hvala Allahu, Gospodaru, svjetova, Vladaru Sudnjega dana, na nimetima i blagodatma kojima nas daruje. Salavat i selam na Allahova Poslanika, njegovu casnu porodicu i plemenite ashabe.

Poštovani dzema'ate, draga braćo i sestre,

U danjasnjoj hutbi, uz Allahoviu dž.š., pomoc govorimo o obaveznosti pridržavanja Fetve Rijaseta Islamske zajednice u vezi kurbana, te o kurbanu, njegovom znacaju, i propisima.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini podsjeća muslimana na obaveznost pridržavanja fetve koju je donijelo Vijeće za fetve vezano za organizaciju, uplatu i klanje kurbana, te poziva sve vjernike i imame u domovini i bošnjačkoj dijaspori da se pridržavaju stavova iz ove fetve.

Radi cjelovitijeg uvida u ovu problematiku donosimo integralni tekst dopisa Rijaseta IZ od 08. novembra 2007. god.) svim džamatima u bošnjačkoj dijaspori, a potom tekst spomenute fetve.

Akcija kurbani u 2007. godini

Rijaset Islamske zajednice i ove godine, kao i predhodnih godina, vodi organiziranu akciju za uplatu kurbana u humanitarne svrhe u bošnjačkoj dijaspori. Izražavajući svoju zahvalnost svim muslimanima izvan BiH koji su svoje kurbane uplaćivali u humanitarne svrhe u okviru ove akcije, Rijaset i ove godine toplo preporućuje Bošnjacima koji nisu u mogućnosti zaklati svoje kurbane u bošnjačkoj dijaspori, da učestvuju u ovoj akciji uplatom iznosa za svoj kurban.

Akcija će na području džemata IZ Bošnjaka u dijaspori biti vođena prema ustaljenoj praksi, a cijena po jednom kurbanu iznosit će 1500,00 kr, do 10.12.2007 god. Naša je želja da u ovogodišnjoj akciji sve kurbane nabavimo na domaćem tržištu kako bi u  BiH ostala i sredstva i kurbansko meso.

Zaključci s druge redovne sjednice vijeća za fetve koji se odnose na propise o kurbanu s posebnim os vrtom na praktikovanje obreda žrtvovanja kurbana u Bosni i Hercegovini.

O naznačenoj temi u sastavu: dr. Enes Ljevaković, fetva-i emin, Hasan ef. Makić, član Vijeća i Ismail ef. Smajlović, član Vijeća. Komisija je, vodeći računa o zaključcima prezentiranih radova i stavovima članova Vijeća iznesenim tokom rasprave o ovoj temi donijela sljedeće zaključke:

1. Žrtvovanje kurbana jeste prije svega vjerski obred kojim se potvrđuje predanost Uzvišenom Stvoritelju i pripadnost zajednici muslimana. Potvrđujući važnost socijalne i humanitarne dimenzije kurbana, smatramo da je ipak njegova ibadetska dimenzija primarna;

2. Još od vremena Poslanika, a.s., praksa je da se obred žrtvovanja kurbana obavlja u okviru porodice, čime se postiže njegovo vjersko i odgojno djelovanje na sve njene članove, uključujući i komšiluk, te stoga članovi Vijeća naglašavaju važnost izvršavanja ovog ibadeta u porodičnom ambijentu;

3. U urbanim sredinama u kojima ne postoje adekvatni uvjeti za individualno obavljanje ovog ibadeta opravdano je i poželjno organiziranje klanja kurbana u okviru Islamske zajednice. Kao i u drugim ibadetskim pitanjima i džematskim interesima, muslimani i o ovom pitanju trebaju postupati po uputama vrhovnog muftije, koji svoju fetvu donosi nakon iscrpnih istraživanja, diskusija i mišljenja Vijeća za fetve;

4. U organizaciji klanja kurbana u Australiji (ili nekoj drugoj stranoj zemlji) od MDD "Merhameta" BiH, ili nekih drugih humanitarnih organizacija, zanemaren je ibadetski smisao kurbana, čime je on pretvoren u čisto humanitarnu akciju uvoza jeftinog mesa i njegove podjele ugroženim kategorijama stanovništva. Vijeće za fetve smatra da takva praksa nije šerijatski opravdana, te daje treba obustaviti.

Vijeće za fetve poziva sve obaveznike da izvrše ovu islamsku dužnost individualno ili organizirano u okviru Islamske zajednice;  (Sarajevo, 21. džumade-1-uhra 1426. h.g. / 27. 07. 2005. god.)

Kada je propisano klanje kurbana

Kurban je propisan druge godine po hidžri, kao i zekat i oba bajram namaza. Njegovu utemeljenost nalazimo u Kur'anu, sunnetu i idžma‘u. Klanje kurbana takođje spada u djela kojima se približava Allahu dž.š. i pokazuje spremnost na materijalnu žrtvu. Allah dž.š u Suri "Kevser" kaže: "Mi smo ti uistinu, mnogo dobra dali, zato namaz radi Allaha klanjaj i kurban kolji, onaj koji tebe mrzi sigurno će on bez pomena ostati!" (El-Kevser, 1-3) Dakle, prema stanovištu nase - hanefijske pravne škole (mezheba) klanje kurbana spada u drugostepene vjerske duznosti - vadžibe.

Smisao i svrha klanja kurbana

Sama rijec 'kurban' izvedena je iz glagola 'karrebe', koji znaci 'pribliziti se'. Ovim nazivom Allah dž.š. odredzuje smisao i cilj klanja kurbana - pribliziti se Allahu dz.s, Njegovoj milosti, oprostu i zastiti. Allahu nije potreban kurban, meso ili krv. On je neovisan od toga. On od nas zeli bogobojaznost, pokornost i blizinu Njemu Uzvisenom. Samo je takav kurban valjan kod Allaha dž.š. i samo od takvih, bogobojaznih kurban ce biti primljen.

Svrha klanja kurbana je iskazivanje odanosti i spremnosti na zrtve radi ocuvanja vjere. Njegova krv cuva nasu krv i krv nase djece - onako kako je kurban sacuvao Ismaila a.s. i njegovu krv.

Mudrost izvršavanja ovog propisa jeste u tome da se covjek nauci zrtvovati na putu svoje vjere, zajednice i domovine, za dobro svih ljudi. Kasnije, svaka druga zrtva zivota, ne predstavlja poteškocu.

Ko je duzan zaklati kurban

Prema šeriatskim propisima - svaki musliman i muslimanka koji u vrijeme prva tri dana kurban bajrama budu posjedovali preko svojih kucnih potreba imovinu - bilo koje vrste - cija vrijednost odgovara nisabu srebra, 641,5 grama tj. koja imovina iznosi ca 1290 kruna - duzni su zaklati kurban.

Ashab Ebu Hurejre veli da je Allahov poslanik Muhamed a.s., za one koji imaju mogucnost da zakolju kurban a nece, rekao: "Ko je u mogucnosti zaklati kurban, pa ga ne zakolje, nek se ne priblizava nasoj musalli (mjestu gdje se zajednicki klanja bajram namaz)".

Sta se moze prinjeti kao kurban

Kao kurban se moze prinijeti krupna i sitna stoka, kao i kamile. Kurban je propisan rijecima Uzvisenog: "Mi smo ti, uistinu, mnogo dobro dali, zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji..."  (El-Kevser, 1-2)  "A kamile (kurban) smo vam ucinili kao jednim od Allahovih obreda hadzdza, i vi od njih imate koristi..." (Hadždž, 36)  "Svakoj vjerskoj zajednici propisali smo klanje kurbana da bi spominjali Allahovo ime prilikom klanja stoke koju im On daje..."  (Hadždž, 34) Zahtjeva se da kurban bude uhranjen, zdrav i bez tjelesnih mahana.

Vrijeme klanja kurbana

Njegovo vrijeme se najbolje razumije iz ovog hadisa Muhamed a.s.: "Prvo što cemo na bajram uraditi je da klanjamo bajram namaz, a zatim cemo se vratiti kucama i zaklati kurban." Znaci, kurban se nemoze zaklati prije ili poslije bajrama. Muhamed a.s., je rekao: "Ko zakolje kurban prije nego se klanja bajram namaz to je samo njemu (tj. kao da je zaklao samo radi mesa obicnu zivotinju)." Dakle, vrijeme kurbana je u danima tekbiri-tesrika tj. od 10. do 13-og dana zul-hidzdzeta.

Nagrada za kurban

Allah dž.š. preko Poslanika a.s. obecaje: "Vlasnik kurbana ima dobro djelo za svaku dlaku kurbana." (Tirmizi), "O ljudi koljite kurban i racunajte na nagradu za njegovu krv, jer zaista kurbanska krv, iako pada na zemlju, cuva se kod Mocnog i Uzvisenog Allaha." (Taberi),

"Najbolji posao koji covjek moze za vrijeme Kurban-bajrama uradit - veci i Allahu najdrazi posao - jeste pustanje krvi svome kurbanu. On ce mu (kurban) pristupiti sa svim svojim znakovima na Sudnjem danu. Zaista, taj posao stigne Allahu prije nego sto padne prva kap krvi na zemlji. Pa uljepsavajte svoje poslove kurbanom." (Buhari, Muslim)     

Zakljucak

Kurban je jedan od islamskih duznosti propisan Kur'anom i sunnetom. Kurban je bio i ostao simbol poslusnosti, zahvalnosti i zrtve onoga što je najmilije, od cega se tesko razdvaja. Svjesni ove cinjenice i brojnih nagrada koje se nude za propisno izvrsavanje ovog lijepog vadziba, ja vas pozivam, s obzirom da ovdje nemozemo zaklat kurban, da u ime Allaha dž.š., to uplatimo uz Akciju Rijaseta IZ u BiH.

Molimo Uzvišenog Allaha, dželle šanuhu, da nam pruži svoju pomoć u svakoj vrsti posla za dobrobit islama i muslimana, te da nam i ovu akciju upiše u naša dobra i korisna djela, a naše kurbane primi kao našu iskrenu spremnost na pomoć i žrtvu u ime Allaha, dželle šanuhu. Amin!