Klasifikacija Namaza PDF Ispis E-mail

KLASIFIKACIJA NAMAZA

Po vaznosti namazi se dijele na: FARZ NAMAZE, VADZIB NAMAZE, SUNNET NAMAZE i MENDUB-NAMAZE.

FARZ NAMAZI

Farz namazi su oni koje je Svevisnji Allah dz.sh. u Kur'anu strogo naredio da se klanjaju. Farz namazi dijele se na dvije vrste i to:FARZI-'AJNI i FARZI-KIFAJE.

a) Farzi-'ajni su namazi koje su duzni klanjati svi odrasli i pametni muslimani i muslimanke. U te namaze spadaju farzovi 5 dnevnih namaza i farz dzume namaza (za muskarce)

b) Farzi-kifaje je namaz koji su duzni klanjati svi odrasli i pametni muslimani i muslimanke ali ako taj namaz izvrsi jedan broj muslimana onda sa ostalih spada duznost kao sto je slucaj sa dzenaze namazom.

VADZIB-NAMAZI

Vadzib namazi su oni koje Allah dz.sh. naredio ali bez strogosti. U vadzib namaze spadaju:vitr-namaz-koji se klanja iza jacijskog sunneta i bajram-namazi i to ramazanski i kurbanski bajram-namaz. Ove bajram namaze klanjaju samo muskarci.

SUNNET-NAMAZI

Sunnet namazi su oni koje nam je preporucio nas pejgamber Muhammed a.s. a dijele se na dvije vrste i to: SUNNETI-MUEKKEDE i SUNNETI-GAJRI-MUEKKEDE.

a) SUNNETI MUEKKEDE su namazi koje je Muhammed a.s. radovito klanjao a to su sunneti i sun-sunneti 5 dnevnih namaza osim ikindijskog i jacijskog sunneta.

U ovu vrstu sunnet-namaza spadaju i: teravih namaz od 20 rekata, dzumanski sunnet prije dzumanskog farza i sun-sunnet poslije farza od po 4 rekata.

b) SUNNETA-GAJRI-MUEKKEDE su namazi koje je Muhammed a.s. klanjao ali ne redovno. U ovu vrstu namaza spadaju jacijski i ikindijski sunnet. Ova dva sunneta mozemo skratiti na po 2 rekata a mozemo ih i izostaviti.

MENDUB-NAMAZI

Mendub-namazi su oni koje je lijepo klanjati.