Neke medicinske koristi od sedzde Elhamdulillah PDF Ispis E-mail

Neke medicinske koristi od sedzde Elhamdulillah

Bismillahi-r-Rahmani-r-RahimSedzda je poseban polozaj u redovnim molitvama koje muslimani treba da obavljaju najmanje pet puta dnevno. Iako osnovna namjena obaveznih molitvi nije u izvedbi nekih tjelesnih vjezbi, sada se jos vise dokazuje da one vrse i veoma koristan medicinski ucinak na ljudsko tijelo. To je i smisao hadisa casnog Poslanika, a.s. da je namaz lijek za mnoge bolesti. Cinjenica je da osoba koja redovno obavlja namaz je zasticena od mnogih bolesti, pa i od onih koje su jos sasvim nepoznate.
Polozaj sedzde u kojoj celom dodirujemo zemlju je jedinstveno povezana samo sa muslimanskim nacinom obavljanja molitve. To je vrhunac muslimanske molitve i u hadisu je spomenuto da je rob najblizi Allahu dz.s. kada je na sedzdi. Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao:
“Allahov rob je najblizi Allahu kada pada na sedzdu, pa molite od Njega (na sedzdi)” (Buharija)

Aisha r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s cinio sedzdu tako dugo, da je neko mogao prouciti i 50 ajeta iz Kur'ana dok se on ne bi vratio sa sedzde. (Buharija) U jos jednom hadisu kojeg prenosi Enes bin Malik r.a., navodi se da je Poslanik, a.s., naredio ljudima da upotpune ruku i sedzdu. U jos jednom hadisu Poslanik s.a.v.s. savjetuje da se sedzda mora obavljati polahko i podici se sa nje tek kad se tijelo sasvim smirilo u tom polozaju. Poslanik s.a.v.s je takodje cinio ruku i sedzdu u posebnim molitvama za vrijeme pomracenja Sunca i Mjeseca. Dakle, prvi pozitivan cilj koji covjek moze ostvariti dok obavlja namaz i cini sedzdu je taj da je tada najblizi Allahu i tada ga moze i moliti za neku potrebu. To ima veliki psihicki efekat na covjeka u namazu koji je opterecen zivotnim brigama i u ovom polozaju (sedzdi) on na tren bjezi od problema koji ga okupiraju.
Dok covjek obavlja sedzdu, njegovo cijelo tijelo u tom momentu je aktivno. Ovaj pokret se moze porediti sa malim ronjenjem u trenutku dok klanjac spusta svoje celo na zemlju dok su mu ruke razmaknute sa strane. Ovo podstice vecinu, a mozda i sve misice u tijelu na aktivnost koja im sluzi poput tjelovjezbe.

Ruke su tada posebno rasirene zato da bi podlaktice kao i misici ruku mogle da nose tezinu u polozaju sedzde. To je odlicna vjezba za gornje misice ruku. Poslanik s.a.v.s u svom hadisu savjetuje da ne spustamo podlaktice potpuno na zemlju, vec da ih drzimo iznad, a to je ujedno i bolje za podlaktice i misice ruku. Sedzda je jedinstven polozaj i samo cinjenjem sedzde mozak (ili glava) se spusta ispod polozaja srca i zato tek tada krv punom snagom pristize u mozak, dok u svim drugim polozajima (cak i u lezecem), mozak zauzima polozaj iznad srca koje mora da radi protiv zakona gravitacije da bi poslalo krv u mozak. U polozaju sedzde zbog povecanog dotoka krvi u mozak, on prima i vise hranjivih materija sto ima pozitivan efekat na nasu memoriju, vid, sluh, koncetraciju, psihu i ostale kognitivne sposobnosti. Ljudi koji obavljaju namaz redovno imaju jacu volju i mogu se znatno bolje suociti sa zivotnim teskocama. Oni imaju znatno rijedje glavobolje, psihicke probleme ili druge kognitivne smetnje. U jedinstvenom polozaju sedzde misici vrata dobijaju najbolju mogucu vjezbu. Oni trebaju da podnose teret dok je celo polozeno na zemlji zbog cega misici vrata postaju snazniji. Mozemo primjetiti pritisak na misice vrata u polozaju sedzde, narocito u aktivnostima vrata i facijalnih misica, u momentu kad podizemo glavu sa sedzde.(oko 1 inch=2,54 cm iznad zemlje) i tad jasno mozemo osjetiti tu njihovu aktivnost. Jaci cervikalni misici znace da ce cervikalna vertebra (prsljen) biti bolje zasticena. Jacina cervikalnih misica je vazna jer se glava nalazi iznad cervikalne vertebre, podrzana cervikalnim misicima.
Tacnije, glava izvodi rotirajuce pokrete iznad cervikalne vertebre. Prilikom svake nezgode, pregled vrata je iznimno vazan doktorima zbog svog ogromnog znacaja koje ono ima za zdravlje covjeka. Veoma je rijetko da ce osoba koja obavlja redovno namaz dobiti i oboljenja poput "myalgias" vrata (hronicnih bolova u vratu) ili cervikalne spondiloze, jer misici vrata postaju sve snazniji zbog obavljanja sedzde do 34 puta u toku pet dnevnih namaza.
Jedinstveni polozaj sedzde takodje ima pozitivan uticaj na misice ledja dok se spustamo i podizemo sa sedzde, misici se aktiviraju i postaju sve jaci. Vjerovatno je to i razlog zbog cega oni koji obavljaju redovne molitve, rijedje imaju bolove u ledjima. Nakon obavljene sedzde, klanjac ili ustaje ili ostaje u sjedecem polozaju da bi proucio «Ettehijjatu». U ovom polozaju osoba sjedi mirno, sa rukama ispruzenim na koljenima. Ovo je inace veoma opustajuci polozaj i ima podsticajan ucinak na ljudsko mentalno i fizicko zdravlje. Casni poslanik Muhammed, s.a.v.s, je obicavao da oduzi cinjenje ruku'a i sedzde i druge je tome savjetovao. U svjetlu vec navedenih cinjenica, mozemo slobodno reci da je sa medicinske strane gledista ovaj Poslanikov s.a.v.s. savjet, zlatno pravilo za dobro zdravlje. Konacno, moramo podsjetiti na to da svrha namaza nije u vjezbi, ali ipak, mnogo je i medicinskih prednosti koje su povezane sa tim. Najveca blagodat namaza je ipak unutrasnji mir koji ostvaruje sam covjek jer je ispunio svoju duznost prema Allahu dz.s. izvrsavajuci tu svoju obavezu.